Последно посещение: Дата и час: 22 Авг 2018 03:46


Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Урок по скриптиране върху Pawn
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2017 22:11 
Марсианец
Марсианец

Регистриран на: 02 Ное 2015 07:09
Мнения: 31
Местоположение: Sofiq
Zdr malki scripturcheta :D
Dnes(ili v sledvashtite vecheri sushto :D) shte se opitam da obesnq kak da se nau4ite da pishete plugincheta :D Its easy.
Neshta koito vi trqbwat:
    Da znaete angliiski
    Da imate razvinteno vuobrajenie
    Da imate instalnat nqgde amxmodx
    Da imate i edna programka za pisane na kod: Amx-Studio ili puk Notepad++
    I razbira se nai vajnoto JELANIE!!!
Tai, kato za nachalo da obesnq za nai basic elementite towa sa:
    new ili deklarirane na neshto kratkotraino

    static ili deklarirane na neshto za postoqnno

    var(variable) ili promenliva - tuk moje da sedi edna data(edno kupche informaciq), da kajem 4islo 1 ili puk 4isloto na nqkoq bukwa 's'
    Eto nqkoi primeri
      new var = 5
      new var = 's' - koeto shte e ravno na stoinosta na malkata bukwata S v edno kvadra4e v nqkoi array

      moje dori i slednoto
      new var = 5, var2 = 6,
      var3 = 19
      tuk naprimer deklarirahme 3 var-a makar che nebqha na edin red, zashotot sled posledniq var na gorniq red slojih zapetaq koeto kara kompilatora da tursi produljenie v sledvashtoto prostranstwo ili red ili nqkolko reda po nadolo
      mojete da deklarirate ogromen broi var-ove na ogromen broi redove :D, no loshoto e che naprimer studioto ako deklarirate na vednuj 50 var-a na 5-6 reda nqma da gi prochete vsi4kite i da vi podskazva s imenata

      mojete da deklarirate i var sus stoinosta ot nqkoq kotiika na array-q za optimizirane na koda ili puk s vurnata stoinost ot funkciq, naprimer:
      new var = arrray[0], var2 = get_distance(orig1, orig2)

      Makar i v Pawn da nqma drugo osven cqlo 4islo orata sa izmislili na4in chrez tagowe da promenqt funkciqta na ediniq var, naprimer
      moje da se deklarira var koito da sudurja drob
      new Float:var = 0.1
      ili puk sus true ili false
      new bool:var = true
      ima naprimer i tagowe ot amxx kato CsTeams koito e za cs_get_user_team
      naprimer za da naprawite var koito da sadurja vurnat rezultat ot cs_get_user_team
      bez da vi dade greshka trqbwa da go deklarirate s negoviq tag
      new CsTeams:var = cs_get_user_team(id)
      ili mojete da anulirate taga na komandata
      new var = _:cs_get_user_team(id)
      koeto se prawi po chesto :D zaradi suvmestimostta pri sravneniq

      Var-ovete mogat sushto i da slujat za pobiraneto na bit sumi, kato admin flagovete
      new var = get_user_flags(id)
      koeto vrushta stoinost ot 0(pri nikakwi flagove) do 2147483647(pri vsi4ki flagove dori i Z flaga)

    array ili masiv ili mnojestwo ot kotiiki pod edno ime
    se polzva nai chesto za subirane na text(szWord[40]) ili kordinati(orig[3])
    pri deklarirane na arei vie trqbwa da zadadete negovata golemina po 3 na4ina:
      Chrez direktno vpisvane na stoinostta
      new arei[50]
      ili puk s direktno vmukwane na informaciq v nego
      new arei[] = "word"
      ili puk
      new arei[] = {'w', 'o', 'r', 'd'}
      NO POMNETE, zadadenoto 4islo na areq ne zapochva ot 1 a ot 0
      ili s drugi dumi ako nqpishete na areq 50 to shte e ot 0 do 49 i kotiika nomer 50 shte e dade greshka pri izpulnenieto na koda

      areite sushto mogat da budat s tagowe koeto prawi vsqka edna kotiika na areq sus suotvetniq tag
      new Float:arei[3]
      koeto nai chesto se polzva pri kordinati

      areite mogat da imat do 3 izmereniq
      new arei[2][2][2]
    Oke zna4i sq trqq govorq za Enum(Enumerations). Emm nqq. Twa e veche ot profesionalnata chast na kodiraneto :D
    Shtqh da dam primeri ma prosto shte vi oburkam po dobre da posetire
    slednite linkove TUT 1 ili puk TUT 2

[/list]


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов

free web hosting by FREE.BG